Микротик е латвийска компания, която се фокусира върху производство на мрежови рутери, суичове и безжични устройства. Фирмата е основана през 1996 година от Арнис Рагозиньш в Рига, Латвия. От създаването си, MikroTik се е ориентирала към иновативните технологии и се стреми да предостави висококачествени продукти на своите клиенти.

Целите на компанията включват предоставяне на решения за мрежовите инфраструктури на потребителите, които са лесни за управление, стабилни и сигурни при своето функциониране. MikroTik има мисия да предостави на своите клиенти нови технологии на достъпни цени. Фирмата се стреми да създаде продукти, които да бъдат лесни за използване, както и да предоставят високо качество на мрежовите услуги.

Философията на MikroTik е да предоставя решения, които са гъвкави, функционални и лесни за използване. Фирмата се стреми да предостави на своите клиенти пълна свобода на избора на технологии, като предлага продукти, които са съвместими с различни операционни системи. MikroTik вярва, че мрежовата инфраструктура трябва да бъде лесна за управление и да предоставя висококачествени мрежови услуги.

Специфичният продукт на MikroTik е RouterOS, което е операционна система, която работи на мрежовите устройства на компанията. RouterOS е лесна за използване и предлага множество функционалности, като маршрутизиране, VPN, firewall и безжична мрежа. Компанията предлага и безжични устройства, като RouterBOARD, който е пълен комплект за мрежова инфраструктура с вградени безжични устройства.

MikroTik има широка клиентска база, която включва доставчици на интернет услуги, телекомуникационни компании и предприятия. Компанията продава продуктите си в над 190 страни по света.

Фирма Вали Компютърс предлага продукти от MikroTik в следните категории: