Сравни {{ $root.cart.data.compare_items_count }}
196 продукта

Видео карти

Покажи:
Сортиране:

Свали като XLSX

Видео картите са съставна част от компютърните компоненти.
Фирма „Вали Компютърс“ООД е основен доставчик на българският пазар на  видео карти от водещите марки: ASROCK, ASUS, BIOSTAR, GIGABYTE, PNY, POWERCOLOR, MATROX и др.

Но първо да си изясним какво е видео карта и как да си изберем подходящата за нашата конфигурация?
Която и дa е компютърна система не е технически възможно да работи без наличието на видео карта. Функцията ѝ е да обработва видео сигнала, съхранен в паметта на компютъра и да го доставя на монитора за визуализация. Видео картата осигурява обработването на съвкупността от изчислителните процеси в кристална картина с висока резолюция. Всичко това се постига благодарение на наличието на собствен процесор. Централният процесор има възможността да съсредоточи цялата си производителност за решаването на останалите важни задачи.
При асемблирането на геймърски компютър, голямо внимание е задължително да се обърне на видео картата. Необходимо е да се съобразят изискванията за високата резолюция, бързодействието, точните детайли и честота на смяна на кадрите. Двата водещи бранда производители са AMD и Nvidia. Обърнете внимание и колко мощно захранване изисква видеокартата за да работи оптимално и да не развали приятното изживяване от играта.
Други характерни названия за видео карти са графична платка, видео ускорител, графична карта, видео адаптер. При лаптопите се използват най-често вградените, докато при настолните компютри преобладават външните модели.
Характерни са три вида графични ускорители в зависимост от специфичните задачи, които изпълняват:
- Потребителски – за офисна работа и интернет
- Професионални – по сложни приложения и програми за 3D моделиране
- Геймърски – видео игри и забавление

 Видео картите се делят на следните групи в зависимост от местоположението и портовете за свързване:
- дискретни –  физически  е  отделно устройство с графичен процесор. Тези модели са с отделно охлаждане и изходи. Интегрира се в разширителен слот на дънната платка. Заради наличието на собствена памет, не отнема от RAM паметта на системата. Има възможност за смяна с по добра карта при следващото надграждане на геймърския компютър.

- интегрирани –  видео карта е интегрирана в централния процесор, използвайки една част от изчислителния му ресурс за своята работа. Това естествено довежда до спадане на производителността на системата. Вградената видео карта няма собствена памет и заема част от RAM паметта.  

- USB видео карти – те са външни устройства, свързани към системата посредством USB порт. Ползват се за повишаване на графичната производителност, при случаи, в които интегрираната видео карта в лаптопите е недостатъчна. Те имат собствено външно захранване и изискват свързването на външен монитор за своята работа.
Устройство на видео карти.
Съвременните видео карти са съвкупност от процесор, работещ по обработката на изходящото изображение и памет. Паметта е устройството, където временно се съхраняват данните за обработка. Тя служи само за работните цели на системата. Задачата на видеоконтролерът е да оформи изображението във видеопаметта и някои данни от CPU.
Защо е необходимо охлаждане на видео картите?
Оптималната работна температура при голямо натоварване по време на игра е 65-80 ° C. Безопасната температура е до 85 ° C. Горната граница на допустимата, но вече нежелана температура е 90 ° C. За да се предотврати прегряване на чиповете, видео картите имат охладителна система, която може да бъде пасивна и активна.
Наличието само на радиатор без вентилатор е характерно при пасивната система за охлаждане. Тя изисква оптимално движение на въздуха вътре в кутията на компютъра за да се предотврати прегряване на компонентите и дефектиране.
При използването на активна охладителна система има голям радиатор и един или няколко вентилатора, които го обдухват. Видео картите от среден и висок клас имат топлинни тръби, които значително повишават охлаждащата способност. Такава охладителна система е много по-ефективна.