Сравни {{ $root.cart.data.compare_items_count }}
140 продукта

Захранвания

Покажи:
Сортиране:

Свали като XLSX

Захранванията са съставна част от компютърните компоненти.

Фирма „Вали Компютърс“ ООД повече от 30 години е основен доставчик на българският пазар на захранващи блокове от водещите марки: ASUS, COOLER MASTER, CORSAIR, EVGA, THERMALTAKE, EWENT, GIGABYTE, KOLINK, NZXT, PHANTEX, SEASONIC, SPIRE и др.

Изборът на захранване за компютър е изключително важна дейност.
Компютърното захранване осигурява електрическо захранване на всички основни компоненти на компютъра. Основната част от тях са например  дънна платка, процесор, видеокарти, оптични устройства, твърди дискове, охладителна система и др. От тук казаното следва, че стабилната и продължителна работа на компютъра е в пряка зависимост от правилния избор на това захранване. Нека да обсъдим как да изберем правилното компютърно захранване ATX 12V за настолен компютър.

Размер
При търсенето на подходящо захранване е необходимо да се вземе предвид една проста характеристика, която е неговият размер. В повечето случаи кутията на компютъра има ограничено място за монтиране на захранване. Преди да доставите захранване, трябва да се уверите дали този модел ще се събере в кутията на вашия компютър.

Форм фактор
Не е необходимо да се измерват разстоянията вътре в кутията с линийка, за да разберете какъв размер захранване ви трябва. Необходимо е само да разберете техните форм фактори. В настоящия момента има няколко вида: ATX, SFX, TFX. Форм-факторът ATX е най-често срещаният.
-    ATX е най-популярният форм-фактор с размери 150 x 86 x 140 mm (Ш x В x Д). Има два вида: със затворен вентилатор с диаметър 80 мм и отворен вентилатор с диаметър 120 мм.
-    SFX - има по-малки размери в сравнение с ATX. Използва се в компактни компютри.
-    TFX е удължен блок за малки компютри.

Кабели и конектори
Захранването включва множество кабели с различни конектори за свързване на компоненти. Някои от тях ще ги разгледаме последоватвлно:
-    Захранващ кабел 20 + 4 пинов – той е предназначен за свързване на дънната платка.

-    Захранващ кабел за процесора – този кабел има разновидности на 4 pin, 8 pin и, съвместими с двата варианта, 4 + 4 pin. 8-пинов се използва за мощни процесори.

-    SATA кабел - използва се за свързване на твърд диск и SSD устройство.

-    Кабел Molex - в съвременния свят по-често се използва като захранване за вентилатори, подсветка. Със съответните адаптери може да служи като захранване на SATA устройства или допълнително захранване на видеокарта.

-    Захранващ кабел на видеокартата - има разновидности на 6 пинов, 6 + 2 пинов и 8 пинов. Не се изисква за всички видео карти, а само за модели, които изискват допълнително захранване.

В най-добрия случай е необходимо да се подходи към избора на захранване, след като всички останали компоненти са избрани. В такъв случай ще знаете кой кабел ви е необходим за захранване на процесора, колко SATA устройства има във вашия компютър, дали е необходимо допълнително захранване за видеокартата, колко вентилатора има в корпуса и така нататък. Въз основа на тези данни можете да изберете захранване с увереност, че ще има достатъчно кабели за всички компоненти. Добре е да изберете модел с перспектива, в случай, че имате нужда от допълнително устройство или по-мощна видеокарта.
Мощност на захранването
Разбрахме форм фактора и кабелните връзки. Сега е времето да определим мощността. Тя варира от 180 W до 2 kW или повече. Кой да изберете зависи от мощността на свързаните компоненти. Просто и оптимално изчисление е сумата от TDP (термична проектна мощност) на процесора и графичната карта, увеличена с 50% марж. Например, за компютър с процесор Intel Core i5-9400F (65 W) и графична карта GeForce 1050Ti (75 W), 450 W захранване е добър вариант. Натоварването върху него ще бъде около 50%. Захранващ блок от 750 вата ще работи с около една трета от мощността (30%). По-добре е да изберете захранване, което да не използва пълния капацитет, в случай, че по-късно решите да добавите още компоненти.
Енергийна ефективност

Към гореизложеното е необходимо да добавим няколко неща, които си заслужава да се имат предвид. Това са енергийната ефективност и наличието на различни защити. Енергийната ефективност ще ви покаже сертификатът 80PLUS. Той разделя захранванията на нива: бронз, сребро и злато. С усъвършенстването на технологиите към тях бяха добавени платина и титан. Сертификатът ви позволява да разберете колко електроенергия се губи при преобразуване на AC в DC. Съответно, колкото по-добър е сертификатът, толкова по-висока е ефективността.
Що се отнася до защитите, те могат да предотвратят появата на късо съединение (SCP), прегряване (OTP) и претоварване (OVP). Те ще ви позволят да поддържате компютъра си работещ по време на пренапрежения (OCP) и спадове (UVP). Производителят може също да посочи защити, които не са свързани с електричеството. Например защита на лагера от прах. Потърсете информация за наличието на специфични защитни схеми в описанието на захранванията.

В случаи на  възникнали въпроси и колебания при избора на захранвания за компютри, компютърна електроника или консумативи се обадете в офисите на „Вали Компютърс“ ООД в цялата страна. Професионалният  ни екип от търговци и сервизни инженери ще ви консултира при вашия избор.