Сравни {{ $root.cart.data.compare_items_count }}
171 продукта

Дънни платки

Покажи:
Сортиране:
Сокет: 1200
Чипсет: Intel Z590
Поддържана памет: DDR4
Максимална честота памет: 4000(OC) MHz
Клиент
с ДДС

Свали като XLSX

Дънната платка е основен компютърен компонент, а компютърните компоненти са тези устройства, чиято съвкупност е необходима за да работи определена компютърна система.
Така нареченото дъно на технически жаргон е печатна платка, която е  най-важната в компютърната система. Дъното е компютърен компонент, чрез който всички останали части се вързват в единна система. Дънната платка съединява останалите компоненти, които имат основна роля в компютърната системата, като процесор, RAM слот, HDD слот, VGA слот, HDMI порт, USB слот и други.
Във функционално отношение, дъното осигурява достъп на всички компоненти за трансфер на данни помежду си. То осигурява по-голяма гъвкавост на компютърната система.
Има много видове дънни платки, проектирани от различни брандове производители и за определени размери компютри. Всеки вид дънна платка е разработена да работи с различни типове процесори и памет, така  те работят с определени видове и генерация, процесор и памет. Независимо от това, твърдите дискове са сравнително универсални и са съвместими със сравнително по-голяма част  дънни платки, независимо от типа, генерацията или производителя.
Във Вали Компютърс Ви предлагаме различни марки дъна, от които да си подберете най-подходящата за Вашият компютър. Можете да изберете дъно ASUS, GIGABYTE, ASROCK, BIOSTAR и др.
Какво е важно да знаем при избор на дъно:
Компютърната дънна платка се инсталира в корпуса на компютъра и е на подходящо място, където се свързват по-голяма  част от компютърни периферни устройства.
Важно е да изберем дъното в зависимост от процесора – като производител и цокъл. Това е първата стъпка – дали процесорът е AMD или Intel, съответно сокет AM4, 1151, 1200, 1700; Чипсетът е стъпка, която следва процесорът и играе важна роля в това за какво ще използваме компютърната система; следва подходящ охладител, после тип памет – DDR4, DDR5 и т.н.
Основни други характеристики на дъната са:
- форм фактор, който определя големината на дъното и това с колко разширителни слота ще разполага и е важен фактор за избор на подходяща кутия.
- Конекторите за разширение (PCI Express, PCI и AGP),
- Конектори на задния панел
- Конектор за сериен порт
- USB  портове
- Джъмпери и други.
За да разберете колко  връзки, портове или слотове са намират за вашето дъно добре  е да потърсите спецификациите, съдържащи се в документите. Ако не намирате документите на дънната си платка, можете спокойно да ги изтеглите от уебсайта на производителя на вашето дъно.
Първообразът на съвременната дънна платка се определя от използваната за пръв път в компютъра на IBM, представен на широката аудитория през 1981 г. Компютърът на IBM и дънната платка използвана в него полaгат началото на стандарта за IBM съвместимост на компютърения хардуер. Дънните платки са тези платки, в които всички останали части се включват в една обща система на персоналния компютър.
 В лаптоп, смартфон и таблет, също има дънна платка . Тази платка често се нарича "логическа", а не дънна платка. Логическата платка е много идентична на дънната и изпълнява същите функции. Основно поради изискванията за минимизиране на размера на повечето логически платки, компонентите процесор и RAM са монтирани чрез запояване на платката. При повечето от мобилните устройства нямат възможност за надграждане, липсват слотове или гнезда подобни на традиционната дънна платка на компютъра.