Сравни {{ $root.cart.data.compare_items_count }}
297 продукта

Памети

Покажи:
Сортиране:

Свали като XLSX

RAM паметите са съставна част от компютърните компоненти.
Фирма „Вали Компютърс“ е основен доставчик на българският пазар на RAM памети от следните марки: CORSAIR, G.SKILL, GIGABYTE, KINGSTON, SILICON POWER, TEAM GROUP ELITE, THERMALTAKE и др.
Но първо да си изясним какво е RAM памет и как да си изберем подходящата за нашата конфигурация?
RAM е паметта с произволен достъп в компютърната система, използван за буфериране на временни данни. Участва в почти всички операции, които правите на вашия компютър. Игрите и браузърите ползват RAM за съхраняване на актуалното състояние на игра или уеб страница. Те поддържат графичните активи и текстово съдържание, заредени в RAM, тъй като компютърната памет е много по-бърза за достъп от устройство за съхранение на данни. Колкото по-голям е броя активирани приложения едновременно, толкова по-голям обем RAM ще е необходим, за да се поддържа системата да работи бързо.
Форм фактори на паметта
Когато се купува RAM, необходимо е да сте сигурни, че получавате правилния форм-фактор (физически размер) за устройството, за да се гарантира физическа съвместимост.
DIMM са по-големи памети, изработени за дънни платки на настолни компютри.
SO-DIMM са по-малки памети, проектирани за лаптопи и дънни платки с малък форм-фактор на мини системи.
DDR версии
DDR (Double Data Rate) SDRAM е паметта, използваща се във всички компютри в днешно време.
С всяки следващ модел на DDR стават актуални по-бързи скорости на паметта.
Какво е DDR5?
DDR5 е последната генерация компютърна памет.
DDR5 е проектирана и гарантира два пъти по-голяма честотна лента и плътност от DDR4, като съответно понижава консумацията на енергия. По-голямата честотна лента осигурява по-бързо обработване на приложения с интензивна памет, като браузери, 3D инструменти, игри, видео и графични редактори.
Понеже DDR4 и DDR5 са не съвместими назад или напред, е необходимо да решите кой искате да използвате, преди да изберете подходящата  дънна платка.
DDR5 паметта  е по-скъпа от DDR4, но е с до два пъти по-висока скорост на данни.
Да не забравяме, че DDR5 поддържа UDIMM с по-висок капацитет (128 GB срещу 32 GB).
Да предположим, че не използвате компютъра си за приложения с интензивна памет, като игри или обработка на видео. В този случай може да видите малка полза от използването на най-бързата памет.
Потърсете модела на дънната платка на уебсайта на производителя, за да определите кои скорости се поддържат. Цената обикновено се увеличава със скоростите на паметта, така че изберете такъв във вашия ценови диапазон, който отговаря на вашите нужди.