Сравни {{ $root.cart.data.compare_items_count }}
5 продукта

Хард дискове - 2.5"

Покажи:
Сортиране:

Свали като XLSX

Фирма „Вали Компютърс“ ООД е основен доставчик на българският пазар на Хард дискове - 2.5" от водещите марки: SEAGATE, WD и др.

Първо да си изясним какво е твърд диск 2.5“ и как да си изберем подходящ за нашата конфигурация?
Предназначение
Твърдият диск е устройство за съхранение и четене на информация. Другата функция е за презаписване. Той съхранява всички необходими данни за лаптопа от операционната система до мултимедия и файлове.
HDD дисковете са вътрешни и външни. Вътрешните са монтирани в компютъра. Те са неразделна част от устройството, защото на тях се инсталират операционната система, програми и игри. Външните са свързани към устройството посредством USB кабел и служат за съхранение на данни. Имат по-голяма мобилност и са по-устойчиви на термични и механични натоварвания.
Характеристики

За да изберете правилното вътрешно устройство за лаптоп, трябва да знаете какви са основните му характеристики:

Форм фактор и дебелина
Лаптопите са по-малки от настолните компютри, така че използват твърди дискове с 2,5-инчов форм-фактор (при компютрите - 3,5 инча). Мястото за тях в устройството има определен размер. Следователно, ако размера на хард диска, който сте закупили, се окаже по-голям от този на лаптопа, няма да успеете да го монтирате на мястото му.
Преди да изберете HDD, разберете какъв е размера подходящ за вашия лаптоп. Можете да направите справка в уебсайта на производителя на модела лаптоп.

Обем на диска
Инвестира се в нов твърд диск, за да получи допълнително свободно място за съхранение на информация. Колкото повече данни се съхраняват на лаптоп, толкова по-голям капацитет Ви е необходим на хард диска. Ако използвате устройството за сърфиране в интернет, не купувайте твърде голям твърд диск.
На съвременния пазар има модели с капацитет от 1 TB до 5 TB или повече. С увеличаването на "капацитета" на твърдия диск цената му се увеличава.

Скорост на въртене на диска
Колкото по-висока е скоростта на въртене на шпиндела на твърдия диск, толкова по-високо е нивото на вибрации и шум. Поради тази характеристика не купувайте високоскоростни твърди дискове за лаптоп. Стандартните скорости на твърдия диск са 5400, 5900, 7200 или 10000 rpm. За да не изпитвате дискомфорт от шума по време на работа на лаптопа, изберете модел със скорост на въртене на диска в диапазона 5900-7200 rpm.

Скорост на четене и запис на данни
Този параметър е важен за скоростта на компютъра. Колкото по-висок е, толкова по-бързо се обработва информацията. Операционната система се зарежда по-бързо, данните се копират ускорено, програмите и игрите работят с невероятна бързина. За съвременните лаптопи, които се използват за игри, този параметър е много важен, така че изберете твърд диск с висока скорост на четене и запис на данни.
Необходимо е  да се знае, че скоростта на въртене на диска влияе върху скоростта на четене на данни - тези параметри са взаимозависими.

Размер на кеша
Скоростта на обработка на информацията от HDD диска зависи от количеството кеш памет. Актуалните модели се продават с размер на кеша от 128 MB и повече. Увеличаването на този параметър увеличава скоростта на компютъра.

Производител
Много компании произвеждат твърди дискове.  Както показа практиката, най-надеждните и висококачествени модели се предлагат от Western Digital, Hitachi, Samsung, Seagate, Toshiba и Fujitsu.

Препоръки
След вашето решение кои характеристики на твърдия диск са основните, пристъпете към избора на подходящия модел. За да извършите тази дейност, използвайте прост алгоритъм.
-    Изберете необходимия обема на вашия твърд диск. За удобна работа трябва да е поне 1 TB.

-    Изборът на интерфейс за свързване на диска. Проучете коя версия на SATA поддържа вашият лаптоп. Имате възможност да направите това на уебсайта на производителя на устройството. В неговата техническа спецификация на модела е описано какъв е. Съвременните компютри поддържат стандарта SATA III..
Ако лаптопът има интерфейс mSATA или M.2, изберете само онези вътрешни устройства, които се свързват чрез този интерфейс.

-    Определете твърдия диск на кой производител искате да закупите. Купуването на евтини модели не си струва. Те могат да се повредят в неподходящия момент

-    Вземете решение за производителността на новия HDD. Модел със скорост на въртене на диска 5400 об/мин. и 128 MB кеш е минималната опция за покупка.

В случаи на  възникнали въпроси и колебания при избора на 2,5“ HDD, компютърна електроника или консумативи се обадете в офисите на „Вали Компютърс“ ООД в цялата страна. Професионалният  ни екип от търговци и сервизни инженери ще ви консултира при вашия избор.