Сравни {{ $root.cart.data.compare_items_count }}
91 продукта

Хард дискове - 3.5"

Покажи:
Сортиране:

Свали като XLSX

Хард дисковете са съставна част от компютърните компоненти.
Фирма „Вали Компютърс“ ООД е основен доставчик на българският пазар на твърди дискове от водещите марки: SEAGATE, TOSHIBA, WD и др.

Първо, да си изясним какво е твърд диск и как да си изберем подходящ за нашата конфигурация?
Всички файлове, софтуер и информацията, използвани на вашия компютър, трябва да бъдат базирани някъде, за да имате възможност да я достъпвате  по всяко време. Къде се осъществява това базиране на данните ви?. Цялата база данни независимо дали са  документи, музика, снимки или игри се архивират под формата на файлове в твърдия диск на компютъра. Той е сред най-важните компоненти в една компютърна конфигурация и характеристиките му е необходимо да бъдат много добре прецизирани.
Твърдите дискове, или познати още като HDD, се делят на вътрешни, които са монтирани в компютъра, и външни. Вътрешните са с 3,5” форм-фактор за компютри и за лаптопи 2,5” форм-фактор. В тази статия ще обърнем специално внимание върху вътрешните хардове.

Техническо устройство на твърдите дискове.
В тялото на днешните твърди дискове, обозначени за краткост с абрeвиатурата HDD (Hard Disk Drive), се намират различни на брой въртящи се магнитни плочи. Те са монтирани една над друга върху ос, наричана шпиндел. Между плочите има четяща и записваща глава. Тя чете и записва необходимата информация за обработка от системата. Тази информация са вашите документи, игри, филми, музика и всяка информация, която е интересна за вас.
При стартиране на някое приложение, системата изпраща запитване до твърдия диск относно нужната ѝ информация. Четящата глава прочита от различните плочи данните и я изпраща за обработка. Тези плочи се въртят с големи обороти  създавайки и известен шум по време на работа. Този шум се създава, тъй като в диска има наличие на механично движещи се части. Тези части са много чувствителни на механични въздействия – вибрации и удари.
Капацитет на твърдия диск
Сега на пазара са актуални дискове с обем от 1TB до 16TB. Изборът на обема зависи от това каква работа ще се извършва на компютъра. Колко място в действителност ви е необходимо?  
Колко място е достатъчно за домашна употреба, за работа и за дейности в свободното време? Ако е необходимо да изтеглите големи количества информация от интернет, или ако инсталирате тежки игри, вземете диск с капацитет от поне 2TB или повече.  По-големите дискове ще бъдат полезни за тези, които съхраняват големи архиви
Не купувайте диск с обем над 2TB, ако вашата дънна платка работи с обикновен BIOS. Тези модели изискват UEFI вместо BIOS. За да проверите това, влезте в сайта на производителя и вижте техническите характеристики. Но дали всичко е ограничено от дисковото пространство? Не, има още един важен момент - скоростта.

Скорост на твърдия диск
Дискът с голям капацитет не е гаранция за бързо зареждане на програмите. Капацитетът  му ви дава възможност да съберете повече информация. Скоростта на твърд диск е в пряка зависимост за бързината на изтегляне на програми и изпълнението им.                                                                                            По принцип капацитетът влияе върху скоростта индиректно. Поради тази зависимост, колкото по-голям е обемът на харда, толкова по-висока е плътността на записа и съответно отнема по-малко време за четене на необходимите данни. По опростено казано, по-големият диск винаги ще бъде по-бърз от по-малък диск, при равни други условия.
Производителността на диска се измерва посредством скорост на четене или запис в мегабайти в секунда и време за достъп до данните. При избора на твърд диск вземете под внимание възможността за достатъчната скорост. Много по-удобно е да работите с диск с висока скорост. При по-тежки програми, като видео или графични редактори, и при система с недостатъчна скорост, дискът ще работи бавно и реакцията на всяка команда ще  увеличава своето време.
Другият основополагащ критерий при оценяване на производителността на диска е неговата скорост на въртене. Тя е много важен критерий, когато трябва да вземете решение относно избора на диска.
Какво влияе върху скоростта на въртене на диска?
Ясно е, че колкото по-бързо се върти диска, оборотите са повече и бързодействието е по-добро. Стандартните обороти на въртене са от 5400 до 7200 rpm. Прието е, че 5400 rpm са достатъчни за съхранение на данни. За инсталиране на системата и програмите е по-добре да вземете твърд диск със 7200 rpm. Дискове с 5400 об/мин се наричат  „зелени", защото те консумират по-малко енергия и са сравнително безшумни.
Някои специфични модели хардове поддържат 10000-15000 rpm. Нуждата от такива устройства възниква, когато компютърът се използва много активно, по-често за професионални цели или за сървъри.

Поредната по важност характеристика за бързодействието е обема на буфера на диска.
Съществуват няколко възможностти за избор между 16MB, 64MB, 128MB и 265MB.