Funko е компания, която се занимава с производството на фигури, игри и аксесоари за колекционери. Компанията е основана през 1998 г. в Сиатъл, Вашингтон, САЩ, от Майкъл Бийн и неговият партньор.

Основният продукт на Funko са Pop! виниловите фигурки, които са станали много популярни в световен мащаб. Фигурките са високи около 10 сантиметра и представляват герои от филми, сериали, комикси и игри. Продуктовата линия на компанията включва също така различни игри, пъзели, дрехи и аксесоари, свързани с техните герои.

Funko създава продукти от различни световни франчайзи като Marvel, DC Comics, Star Wars, Disney, Game of Thrones, Harry Potter, Stranger Things и много други. Компанията има силни връзки с всички големи производители и дистрибутори на аксесоари, като продуктите им се продават в цял свят.

Един от най-интересните аспекти на Funko е техният ангажимент към колекционерите и феновете на героите, които те произвеждат. Компанията редовно организира събития и издава специални издания на продуктите си, които са насочени към колекционерите.

Специфичните продукти на Funko включват сериите Pop!, Mystery Minis, Rock Candy, Dorbz и Vynl. Компанията също така произвежда и официални аксесоари, като ключодържатели, чанти, кепове и тениски.

В обобщение, Funko е компания, която се стреми да предложи на феновете и колекционерите на герои и световноизвестни франчайзи висококачествени продукти. С голямата си гама от продукти и постоянното развитие на нови идеи, компанията успява да запази мястото си на пазара и да се радва на все повече популярност.

Фирма Вали Компютърс предлага продукти от Funko в следните категории: