INTEL е компютърна корпорация, която се фокусира в производството на микропроцесори и други компютърни компоненти. Компанията е основана през 1968 година от Робърт Нойс и Гордън Мур в Маунтейн Вю, Калифорния, САЩ.

Главната цел на INTEL е да бъде лидер в областта на иновациите в компютърната технология, като предлага качествени продукти и услуги, които отговарят на нуждите на потребителите. Основната мисия на компанията е да променя света чрез технологията и да улеснява живота на хората.

INTEL е позната със своите микропроцесори за компютри, които са популярни сред потребителите и програмистите. Компанията произвежда и други компоненти като чипове за мрежови карти, графични ускорители, памети, SSD устройства и други.

INTEL е целенасочена да бъде екологично отговорна компания, като се фокусира върху устойчивостта и опазването на околната среда. Компанията е ангажирана с намаляването на емисиите на парникови газове, оптимизирането на производствения процес и устойчиво управление на отпадъците.

Сред специфичните продукти на INTEL можем да споменем Intel Core процесорите, които са изключително бързи и ефективни, както и Intel Xeon процесорите, които са специално проектирани за работа с големи бази данни и тежки сървърни приложения. INTEL е известен също така с продуктите си в областта на високопроизводителните графични карти, които осигуряват бързина и качество при визуализацията на графика.

Фирма Вали Компютърс предлага продукти от INTEL в следните категории: