Creative е технологична компания, основана през 1981 г. от Сим Вонг и е специализирана в производството на аудио-техника и компютърни периферни устройства. Компанията е базирана в Сингапур и има офиси в САЩ, Европа и Азия.

Компанията Creative е започнала с производството на звукови карти за компютри. С течение на времето фирмата се разраства и диверсифицира своята продуктова гама, включвайки мултимедийни плейъри, геймърски слушалки и говорители, камери за видеоконференции и други периферни устройства.

Creative е позната с марката си Sound Blaster, която е една от най-известните звукови карти на пазара. През 2000 г. компанията издава първия си мултимедиен плейър – Creative NOMAD Jukebox, който е успешен продукт и дава началото на поредицата NOMAD.

През 2003 г. Creative пуска на пазара Sound Blaster Audigy 2 ZS, който се превръща в бестселър. Продуктът има множество функции и технологии, които подобряват звуковото изживяване на потребителите.

През 2007 г. компанията се разширява със своята гама от геймърски продукти, като пуска на пазара слушалки за геймъри и геймърски говорители. Creative е известна и с гамата си от висококачествени Bluetooth тонколони, които осигуряват качествен звук в малки размери.

С много години опит и доказана репутация, Creative е марка, която потребителите могат да доверят за висококачествени аудио и компютърни периферни устройства.

Фирма Вали Компютърс предлага продукти от CREATIVE в следните категории: